100 let od narození slavného českého herce: Čím se proslavil Jiří Sovák

27.prosince v roce 1920 se narodila jedna z nejvýznamnějších osob v české filmové kultuře. Narodil se Jiří Schmitzer, který v roce 1939 na prostředí proti německé okupaci změnil své příjmení na Sováka.

Už od svého dětství Jiří se chtěl stát hercem, ale ve svém mladí kvůli vlivu otce pracoval jako číšník. Později studoval na oboru herectví na konzervatoře.

Jiří Sovák/Zdroj: youtube.com

V divadle začínal jako ochotník a v roce 1943 nastoupil do prvního velkého Horáckého divadla. Dlouhodobě byl i v divadle na Vinohradech, ale později přešel do Národního divadla.

Jiří během svého života měl velké množství dramatických roli, ale diváci ho zapamatovali z velkého množství filmů a seriálů, ve kterých hrál. Kolegové přezdili Sováka jako “král fóru”.

Jiří Sovák/Zdroj: youtube.com

Nazývali ho tak komediálnímu talentu, který vždy Sovák ukazoval na jevišti, nebo v obrazovkách. Diváci se ještě dlouho budou dívat na filmy, ve kterých hrál.

Nejpopulárnějšími filmy byly Marečku, podejte mi pero, Pane, vy jste voda a také Ať žijí duchové. Herec se také proslavil díky své roli v seriálu Chalupáři.

Jiří Sovák/Zdroj: youtube.com

Sovák během svého dlouhého života měl 3 manželky a také syna, který se narodil ještě do prvního manželství. Své staří prožíval na své chalupě v Posázaví.

Přesně tam herec se uklouzl ve venkovní sprše a zlomil si krček stehenní kosti. Kvůli ni musel jet do nemocnice na operaci. Po ni nastaly kompilace, které herce zabily 6.záři 2000.

Jiří Sovák/Zdroj: youtube.com

PSALI JSME: ZAMILOVANÁ EVA BUREŠOVÁ: JAKÝ VZTAH MÁ ZNÁMÁ GEREČKA S PŘEMKEM FOREJTEM

PŘIPOMINAME: ZNÁMÁ HEREČKA TOUŽÍ PO ZMĚNĚ: LINDA RYBOVÁ PROZRADILA, JAK OSLAVUJE VÁNOCE

Share