5000 Kč na dítě do 18 let: Ministerstvo práce řeší, jak se budou kontrolovat příjmy rodin

Vláda chce rodinám s dětmi vyplatit jednorázový příspěvek na dítě do 18 let ve výši 5 tisíc Kč. To by se týkalo rodin, jejichž hrubý roční příjem je nižší než jeden milion korun. Resort práce a sociálních věcí proto řeší, jak se budou posuzovat domácnosti. Bude také nutné zkontrolovat jejich příjmy. Informuje o tom CNN Prima News.

Marian Jurečka / Zdroj: youtube.com

Nyní musí ministerstvo práce stanovit podmínky, aby pak vláda mohla zákon navrhnout.

Šéf resortu práce Marian Jurečka v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu řekl, že bude potřebné například zkontrolovat příjmy rodin, ve kterých je alespoň jeden z rodičů živnostník. Podle něj to sice vypadá jednoduše, ale ve skutečnosti to tak není.

Marian Jurečka / Zdroj: youtube.com

Jednou za 10 let při sčítání lidu statistici zaznamenávají informace o podobě rodiny. Tyto výsledky jsou ale anonymní, takže ministři nemají přesné údaje o složení rodin. Navíc mnoho rodičů není sezdána. Někteřírodiče spolu žijí v jednom bytě i po rozvodu.

Resort proto nyní řeší, jak se budou domácnosti posuzovat. Například by bylo nutné propojit databáze a také určit způsob, jak by ministerstvo mohlo podmínky kontrolovat.

Peníze / Ilustrační foto / Zdroj: youtube.com

Ministerstvo potřebuje například data od České správy sociálního zabezpečení, od ministerstva financí, nebo například údaje z registru obyvatel.

Resort to musí udělat, protože vláda stanovila podmínku, že tento příspěvek dostanou jen rodiny, které mají hrubý příjem za rok nižší než jeden milion korun. Celkem v Česku žije zhruba 2,1 milionu lidí mladších 18 let.

Marian Jurečka / Zdroj: youtube.com

Pokud by tento příspěvek mohly dostat všechny rodiny s dětmi do 18 let, stát by měl vynaložit 10,5 miliardy Kč. Podle Mariana Jurečky stát kvůli této stanovené podmínce sníží tuto částku o více než miliardu korun.

PSALI JSME: „JE TŘEBA LIDEM POMOCI A JE TŘEBA JIM POMOCI RYCHLE“: ANDREJ BABIŠ KRITIZOVAL VLÁDU, NYNÍ JE PODLE NĚJ NUTNÉ ŘEŠIT ZDRAŽOVÁNÍ ENERGIÍ

PŘIPOMÍNÁME: „ORBÁN MI ŘEKL, ŽE RUSKO PLÁNUJE VÁLKU UKONČIT 9. KVĚTNA“: PAPEŽ FRANTIŠEK CHCE JET DO MOSKVY ZA PUTINEM, DO KYJEVA ALE ZATÍM NEPOJEDE

Share