Průzkum: Více než 50 % občanů sedmi zemí EU se domnívá, že by NATO a EU měly podpořit Ukrajinu v případě ruské invaze

Více než 50 % občanů šesti zemí EU si myslí, že Rusko může spustit ofenzívu proti Ukrajině v roce 2022. Většina občanů sedmi zemí navíc tvrdí, že NATO a EU musí chránit Ukrajinu v případě invaze. Vyplývá to z průzkumu Evropské rady pro mezinárodní zahraniční vztahy, píše britský deník The Guardian.

Průzkum probíhal koncem ledna v sedmi zemích – v Rumunsku, Polsku, Švédsku, Německu, Finsku, Itálii a Francii. Žijí tam dvě třetiny obyvatel EU.

Vojenská technika/ ilustrační foto/ Zdroj: YouTube

Podle výsledků většina respondentů v šesti ze sedmi zemí uvedla, že by Rusko mohlo napadnout Ukrajinu v roce 2022. V Polsku se 73 % respondentů domnívá, že ruský útok na Ukrajinu je pravděpodobný, v Rumunsku 64 %, zatímco ve Finsku pouze 44 %.

Vlajky/ ilustrační foto/ Zdroj: nato.int

Více než 60 % respondentů v sedmi zemích označilo NATO za hlavního obránce suverenity Ukrajiny. Respondenti uvedli, že by Evropská unie měla chránit Ukrajinu v případě ruského útoku. Více než 60 % občanů v Polsku se navíc domnívá, že by jejich země měla pomoci bránit Ukrajinu před Ruskem.

Vojenská technika/ ilustrační foto/ Zdroj: YouTube

Více než 60 % lidí v Polsku, Švédsku, Itálii a Rumunsku uvedlo, že nejvíce důvěřují NATO.

Podle výsledků se většina respondentů domnívá, že Spojené království nehraje klíčovou roli v obraně Ukrajiny, zejména kvůli vstupu země do EU. V Polsku a Švédsku více než polovina respondentů uvedla, že by Spojené království mělo Ukrajině pomoct.

Na Donbasu/ ilustrační foto/ Zdroj: YouTube

Autoři průzkumu jsou přesvědčeni, že výsledky ukazují, že Evropané nepovažují „válku za nemyslitelnou“ a „mír neberou jako samozřejmost“.

PSALI JSME: ČAS URČENÝ PRO PŘÍPADNOU RUSKOU INVAZI NA UKRAJINU SE KRÁTÍ, TVRDÍ ŠÉF NATO: RUSKO PODLE LAVROVA NECHCE NIKOHO OHROŽOVAT

PŘIPOMÍNÁME: GEOPOLITICKÝM CÍLEM RUSKA ZJEVNĚ NENÍ UKRAJINA, ALE VZTAHY S NATO, TVRDÍ MACRON

Share