Categories: Dnes

Pro KDU-ČSL nastalo unikátní období: Marian Jurečka prozradil, v čele kterých ministerstev by se mohli stát členové jejich strany

V dějinách takové politické síly jako KDU-ČSL byla různá období. Například někdy tato strana nebyla ve Sněmovně, někdy tam měla malý počet mandátů, byla ve vládě i v opozici. Teď pro ni ale nastalo jedinečné období, lidovci budou ve vládě a mají rekordní počet mandátů v dolní komoře Parlamentu. Předseda strany Marian Jurečka uvedl, že budou „sociálním svědomím vlády“. Informuje o tom server Aktuálně.cz.

Marian Jurečka uvedl, že zatím nemůže říci, které ministerstvo by mohl vést, protože koalice o tom ještě nedojednaly. Podle něj ale jejich stranu nejvíce zajímají témata jako rodina, sociální agendy a životní prostředí.

Marian Jurečka / Zdroj: youtube.com

Ještě předtím hovořil o tom, že KDU-ČSL musí být „sociálním vědomím vlády“. Chtějí dbát o to, aby v Česku existovala sociální solidarita.

Lídr strany uvedl, že na základě témat, která jsou pro jejich politickou sílu zajímavá, by se dalo hovořit, že pro ně by bylo zajímavé pět ministerstev.

Marian Jurečka / Zdroj: youtube.com

Jde o resorty práce a sociálních věcí, pro místní rozvoj, zemědělství, životního prostředí a školství. V minulosti věnoval spoustu času tématům, která byla důležitá pro ministerstvo průmyslu a obchodu, ale neřekl, že by se o tento resort mohl zajímat.

Členem KDU-ČSL je také Ondřej Benešík, který je zároveň předsedou výboru pro evropské záležitosti. Protože ministerstvo zahraničí povede asi někdo jiný z jiné strany, Benešík by mohl znovu být předsedou téhož výboru.

Marian Jurečka / Zdroj: youtube.com

Toto období pro lidovci bude určitě jedinečné, protože budou ve vládě a v nové Sněmovně budou mít 23 poslanců. V současné Sněmovně mají jen 10 poslanců. Předtím měli maximálně 22 mandátů po volbách v roce 2002.

Celkem má koalice SPOLU 71 křesel, i když podle Jurečky předpokládali, že získají někde 62 křesel. Určitě to pro ně byl úspěch.

Marian Jurečka / Zdroj: youtube.com

Řekl také, že je pravděpodobné, že jejich koalice SPOLU bude i nadále fungovat v příštích volbách do horní komory Parlamentu nebo v komunálních volbách. Podle něj jim lidé důvěřovali a hlasovali pro ně.

S lídry ostatních stran z koalice si prý rozumějí dobře. Mají také dobré vztahy s lídry Pirátské strany a hnutí STAN. Když byl ve vládě v roce 2013, měl podle svých slov s lídry ostatních stran ve vládě jiné vztahy, než se svými současnými kolegy.

Bohuslav Sobotka / Zdroj: youtube.com

„Když jsem šel do vlády s ČSSD a hnutím ANO, tak tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotku a Andreje Babiše jsem viděl den po volbách poprvé naživo. Když to srovnám s dneškem, tak to je obrovský rozdíl,“ uvedl Marian Jurečka.

PSALI JSME: ANDREJ BABIŠ PROMLUVIL O SVÉM ÚSPĚCHU PO SUMMITU EVROPSKÉ RADY: PETR FIALA ALE ŘEKL, ŽE PREMIÉROVI SE NEPODAŘILO DOSÁHNOUT ŽÁDNÉHO VÝSLEDKU

PŘIPOMÍNÁME: ALEC BALDWIN V SLZÁCH: SVĚDEK PROMLUVIL O PRVNÍCH SLOVECH HERCE PO NEŠŤASTNÉ NÁHODĚ PŘI NATÁČENÍ

Jana Dvořák

Recent Posts

„Třicet osm let bok po boku“: Pavol Habera slaví 62. narozeniny a dostal dojemné blahopřání

Známý slovenský zpěvák, hudebník a porotce Pavol Habera nedávno oslavil 62. narozeniny. Při této příležitosti…

29 minutami ago

„Toho bylo fakt hodně a já si sáhnul na svoje limity“: Tomáš Klus končí s natáčením

Tomáš Klus se rozhodl dát si od hraní pauzu. Věnoval tomu hodně času, ale teď…

2 hodinami ago

Anna Slováčková se chce připravit na velkou cestu: Řekla, kam plánuje odletět, a požádala fanoušky o pomoc

Léčba rakoviny je těžké životní období pacienta. Anna Julie Slováčková bojuje už podruhé. Zpěvačka a…

2 hodinami ago

Tak tohle nikdo nečekal: Andrej Babiš se po 30 letech rozvádí, s Monikou jdou od sebe

Bývalému českému premiérovi Andreji Babišovi zkrachovalo manželství. Šéf hnutí ANO to oznámil na sociální síti.…

16 hodinami ago

Marie Rottrová si splnila sen: Vyměnila panelák za vilku s okouzlující zahradou

Zpěvačka Marie Rottrová si užívá spokojený život a to i díky svému vysněnému bydlení. Před…

18 hodinami ago

Fanoušci se bojí o Jiřího Bartošku, jeho stav se prý zhoršil: Co prozradil jeho známý režisér

Loni v listopadu vyšlo najevo, že Jiří Bartoška znovu bojuje s rakovinou. V únoru a…

18 hodinami ago