Categories: Dnes

Pokud je vám méně než 60 let, je čas užít si autonomii. Vztahy s muži se stávají zátěží: Co se tím myslí

To já sama jsem o tom musela hodně a pečlivě přemýšlet, když jsem se rozvedla. První věc, o kterou jsem se obávala – je, proč jsem se tak dlouho držela svého manželství? Nebylo nám spolu dobře, ale držela jsem se svého manžela, jako bych se v něm snažila vidět někoho jiného. A ztrácela čas.

Zatímco jsem přemýšlela o svých chybách, uvědomila jsem si hodně o sobě. Nechtěla jsem se lišit od svých vdaných kamarádek, způsobit jejich lítost nebo obavy. A převládál mě strach zůstat sama, cítit se jako poražená.

Strach ze změny je dost běžný pro ženy. Ale v takové situaci je nutné se rozloučit, abychom pochopili: neměli bychom se držet člověka, s nímž je nám špatné.

Pár / ilustrační foto / Zdroj: YouTube

Muži, čím starší se stávají, tím více se drží za unikající mužnost, dokazují to, kde je třeba a kde ne, ukazují charakter. Jsou neustále něčím nespokojeni, zejména tam, kde cítí beztrestnost.

Můj osobní exmanžel například při každé příležitosti byl na něco naštvaný a plival jedem: štvali ho jak zprávy z televize, tak sousedova dcera a kurýr z dodávky. Se mnou také nebyl spokojený, což znamená, že jsem se před ním musela předvádět, vše co jsem jen uměla, jen aby se usmál.

Ale po rozvodu jsem si ani hned neuvědomila, jak je to teď snadnější dýchat. Doma klid. Zabývám se vlastními záležitostmi, aniž bych musela se dívat a poslouchat cizí skepsi, opovrženíhodné poznámky a neschopnosti v 60 let si udělat čaj.

Rozvod / ilustrační foto / Zdroj: YouTube

Žila jsem sama, a cítila jsem, jako by mi náklad sundali z krku. Cítím se klidná a šťastná. Kamarádky, kterých jsem se tak moc bála zklamat, nyní mi závidí!

Bohužel, muž ve věku se zřídka zajímá o svou ženu, nesnaží se ji podpořit nebo alespoň pochválit. Zřídka láska přetrvává a nikdo ani se nevyžaduje ta lásku. Ale jakési vzájemné teplo a podporu. A místo toho je jen tiché podráždění, nespokojenost, neschopnost vyřešit samostatně nějaké jednoduché věci… Jako by jsi v poutech, a život letí kolem.

Manželství není o vášni. Je o loajalitě, o týlu… Je to tichá dohoda, že spolu budeme žít v jednom postroji. A nejvíce se bojíme zůstat sami. A když se to už stane, že se rozvedete, tak hned je jedno: není čeho se bát!

Rozvod / ilustrační foto / Zdroj: YouTube

PSALI JSME: ŽENICH SE DOTKL ŠATŮ NEVĚSTY A BYLA TO VELKÁ CHYBA. ŽENY SI JSOU JISTÉ: PO TAKOVÉM ČINU NA NĚJ ČEKÁ POUZE ROZVOD

PŘIPOMÍNÁME: ROZVOD BYL TÉMĚŘ JISTÝ: „PŘIJĎ SI NALÉHAVĚ PROMLUVIT, ČEKÁM NA TEBE DOMA“

tetiana.hetsman@gmail.com

Recent Posts

Dagmar Havlová výrazně zhubla: pochlubila se štíhlou postavou a mladistvým vzhledem

Dagmar Havlová, bývalá první dáma České republiky, stále ohromuje fanoušky svým mladistvým vzhledem. I ve…

6 hodinami ago

Poslední foto Josefa Laufera: tyto záběry budou poslední, na kterých se známý herec objeví

Slavný fotograf Miloš Schmiedberger sdílel dojemný příběh o svém posledním focení s Josefem Lauferem, které…

7 hodinami ago

Robert Urban se vrátil do seriálu Zoo a už se objevil na obrazovkách: „Měl jsem pocit, jako bych tam byl poprvé“

Před pár měsíci se diváci Zoo dozvěděli, že se do seriálu vrátí Robert Urban, který…

8 hodinami ago

Fanoušci nevěří, že tak mladě vypadá v 80 letech maminka Michaely Kuklové: „Už je jasné, po kom jsou ty mladistvé geny,“ reagují lidé

Herečka a malířka Michaela Kuklová vypadá tak skvěle, že by jí jen málokdo hádal, že…

8 hodinami ago

Kristýna Nováková dnes slaví 41: Jak se daří hvězdě Pelíšků

Dnes oslavuje herečka Kristýna Nováková, která se proslavila rolí Jindřišky v legendárním filmu Pelíšky, své…

10 hodinami ago

„Jsem nemocný člověk“: Jiří Bartoška popsal svůj zdravotní stav a řekl, jak se cítí

Jiří Bartoška se v poslední době na veřejnosti neobjevuje často. Přesto si samozřejmě nemohl nechat…

10 hodinami ago