Categories: Dnes

„Vakcíny jsou úžasná pomůcka, ale ne náhrada přirozeného imunitního systému“: Zdeněk Hostomský promluvil o imunitě po prodělání nemoci

Biochemik Zdeněk Hostomský uvedl, že sice nákaza koronavirem je rizikem, ale organismus si pak vytvoří přirozenou imunitu. To bude chránit člověka před opětovnou infekcí. Připouští ale, že taková cesta je riskantní. Upozornil proto, že vakcinace je účinná a že často pomáhá předcházet těžkému průběhu nemoci. Řekl to pro CNN Prima News.

Zdeněk Hostomský / Zdroj: youtube.com

„Vakcíny jsou úžasná pomůcka, ale ne náhrada přirozeného imunitního systému,“ uvedl Zdeněk Hostomský. Dodal, že zkušení lékaři a experti říkají, že nejlepší možností je, když člověk nemoc prodělal.

Chápe, že to může být riskantní cesta, a tak o tom mluví. Přesto vysvětlil, proč díky tomu může tělo vytvořit silnou imunitu

Zdeněk Hostomský / Zdroj: youtube.com

Pokud se člověk nakazí a onemocní, může podle něj jeho tělo virus poznat ze všech stran. Právě díky tomu vzniká imunita.

Upozornil ale, že pro některé lidi to může být nebezpečné. Například takový scénář by byl riskantní pro lidi s chronickými nemocemi a pro některé jiné skupiny lidí.

Petr Šebo / Zdroj: youtube.com

Vakcíny proto mohou těmto lidem výrazně pomoci. Mohou chránit mnoho lidí před těžkým průběhem nemoci.

Mikrobiolog Petr Šebo měl na toto téma podobný názor. Lidé by se podle něj měli nechat očkovat a pak, kdyby se nakazili, měli by „celé spektrum imunitní odpovědi“.

Vlastimil Válek / Zdroj: youtube.com

Upozornil také na to, že díky tomuto scénáři vzniká i slizniční imunita. To pomáhá zastavit virus při infekci ještě na sliznici.

Před časem se také diskutovalo o tématu možného uznání protilátek po nemoci jako důkaz bezinfekčnosti. Tehdy ale měli odborníci na problematiku odlišný názor a resort zdravotnictví podobný návrh neschválil.

Adam Vojtěch / Zdroj: youtube.com

Budoucí vláda se k tomuto tématu hodlá vrátit. Podle kandidáta na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka je to složité téma, ale je třeba to projednat a využít ve prospěch občanů.

Současný šéf resortu zdravotnictví Adam Vojtěch hodlá navrhnout povinné očkování pro některé skupiny lidí od března příštího roku.

Zdeněk Hostomský / Zdroj: youtube.com

Zdeněk Hostomský takový návrh považuje za kontroverzní. Například nechápe, jak k tomu bude vláda nutit lidi starší 60 let a co budou dělat ti, kteří nebudou chtít být očkováni.

Psali jsme:„Nevím, jestli budeme mít před Vánoci další návštěvu“: Lucie Křížková dostala dárek od muže z vězení. Co děti dostaly od svého otce

PSALI JSME: VARIANTA KORONAVIRU OMIKRON MÁ MNOHO MUTACÍ: ROMAN PRYMULA ŘEKL, CO TO ZNAMENÁ A ZDA PROTI NÍ MOHOU BÝT ÚČINNÉ VAKCÍNY

PŘIPOMÍNÁME: ŘEKOVÉ NAD 60 LET BUDOU MÍT VAKCÍNY POVINNÉ: RAKOUSKO SE ROZHODLO POKUTOVAT ZA ODMÍTNUTÍ NECHAT SE OČKOVAT PROTI KORONAVIRU

Mařenka Novák

Recent Posts

Monika Bagárová s dcerou Ruminkou se připravují na velkou změnu: „Za chvíli to budeme řešit“

V květnu 2020 se Monika Bagárová stala maminkou a tuto roli si užívá každý den.…

12 hodinami ago

Helena Vondráčková oslňuje zlatým outfitem: V 76 letech září jako nikdy předtím

Helena Vondráčková, ikona české populární hudby, oslňuje na pódiu i mimo něj. V 60. a…

14 hodinami ago

Andrej Babiš ukázal dceru Vivien a syna Frederika: Fanoušci řekli, komu jsou děti podobné, ale zajímalo je i jiné téma

Bývalý předseda vlády Andrej Babiš se nedávno vrátil z dovolené na Maledivách do Česka. Svůj…

14 hodinami ago

Monika Binias prozradila, co se stalo její dceři Charlotte Štikové: spala na nádraží, dluží spoustu peněz, problém je vážný

Charlotte Štiková byla hvězdou reality show Štiky. Snažila se stát modelkou a zpěvačkou, ale bohužel…

16 hodinami ago

Oblíbený šéfkuchař Přemek Forejt slaví 37. narozeniny: Eva Burešová mu připravila dojemné vyznání

Známý šéfkuchař Přemek Forejt, oslavil 16. dubna úctyhodné 37. narozeniny. Dojemné vyznání lásky mu k…

16 hodinami ago

Monika Binias upřímně přiznala, že přišla o dítě: S rodiči svého o 24 let mladšího Petra to bylo těžké

V červenci oslaví Monika Binias se svým o 24 let mladším manželem Petrem Biniasem 4.…

18 hodinami ago