Categories: Dnes

Náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý promluvil o situace v nemocnicích a kapacitě covidových lůžek: „Česká republika ještě v takové situaci nikdy nebyla“

Epidemická situace v Česku stagnuje nebo se dokonce zhoršuje. Náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý uvedl, že vyčerpání kapacit nemocnic už téměř dosáhlo svého maxima. Řekl to na tiskové konferenci Ministerstva zdravotnictví. Ministerstvo zatím očekává, že počet nových případů nákazy by se mohl ještě zvýšit.

Vladimír Černý řekl, že je nyní jasné, že dojde k nárůstu počtu nakažených, je ale otázkou, jak velký bude tento růst. Existuje velké nebezpečí, že kapacity nemocnic budou zcela vyčerpány.

Vladimír Černý / Zdroj: youtube.com

Podle něj se počet volných míst na JIP brzy může zcela vyčerpat. Jedním z důvodů je podle něj nedostatek kvalifikovaného zdravotnického personálu.

Dodal, že nyní by se celý zdravotnický systém mohl ocitnout na hraně. Zatím jsou pacienti z krajů, kde jsou kapacity vyčerpány, převáženi do jiných krajů.

Jan Blatný / Zdroj: youtube.com

Šéf resortu zdravotnictví Jan Blatný v neděli na CNN Prima News řekl, že lůžek v nemocnicích zůstává málo. Je možné, že kabinet rozhodne o velmi přísných krocích.

Počet hospitalizovaných pacientů byl v pondělí 6 573, z toho ve vážném stavu bylo 1 329 lidí. V úterý ráno byl počet volných lůžek ARO a JIP pro dospělé zhruba 15 procent.

Vladimír Černý / Zdroj: youtube.com

Počet běžných lůžek s kyslíkem se pohybuje kolem 24 procent. Situace v různých krajích je jiná, někde bylo původně více lůžek, někde už volných míst nezbylo.

Ale i když se vláda rozhodne ještě zpřísnit opatření, je třeba si uvědomit, že mnoho možností již nezbylo. Opatření, která nyní platí, jsou poměrně přísná.

Roman Prymula / Zdroj: youtube.com

Například bývalý ministr zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula před několika dny prohlásil, že by bylo nutné zavést tvrdý lockdown. Podle něj by bylo nutné omezit na minimum počet sociálních kontaktů na nějakou dobu.

K lockdownu vyzvaly i odbory, oznámil to přes Twitter šéf ČMKOS Josef Středula. Navrli to udělat před Velikonocemi.

Tento čtvrtek vstoupí v platnost nové pravidlo, a to povinné nošení respirátorů a nanoroušek v místech, kde je mnoho lidí.

PSALI JSME: JANEK LEDECKÝ SI MYSLÍ, ŽE NA VLÁDU BY SE MĚLO PŘITLAČIT A DOMNÍVÁ SE, ŽE TÉMA KORONAVIRU JE VELMI POLITICKÉ: „AŤ NEDĚLAJÍ POLITIKUM Z ROZDĚLOVÁNÍ VAKCÍN“

PŘIPOMÍNÁME: JABLKO NEPADLO DALEKO OD STROMU: IVA KUBELKOVÁ UKÁZALA SVOU 15 LETOU DCERU A NA PRVNÍ POHLED VYPADAJÍ, JAKO DVĚ SESTRY

Jana Dvořák

Recent Posts

Eva Burešová s novou image: Hvězda Zoo překvapila krátkými šedivými vlasy

Herečka Eva Burešová se asi chystá dobýt hudební svět. Burešová se s Primou podle Super.…

15 minutami ago

Vášní k motorkám se netají ani Eva Pavlová: První dáma se pochlubila zajímavými snímky

59letá první dáma Eva Pavlová je zkušená řidička, jezdí už více než čtyřicet let. Upozorňuje…

53 minutami ago

Kate bojuje s rakovinou a přišel další úder: tohle nemocnou princeznu rozruší

Princezna Kate Middleton minulý týden zveřejnila video, ve kterém se svěřila s těžkou diagnózou. Tato…

1 hodinou ago

Emma Smetana se zastává Tomáše Kluse a vyzývá k soucitu: „Omlouvám se a stydím se“

Emma Smetana nedávno vyjádřila podporu Tomášovi Klusovi. Zpěvačka se na Instagramu postavila na obranu Tomáše,…

2 hodinami ago

Radek Banga oslaví s manželkou 15. výročí vztahu: jak vypadá jeho osudová láska

Radek Banga bude 4. dubna určitě slavit. Je to pro něj výjimečný den. Poprvé políbil…

2 hodinami ago

Nemocná Anička Slováčková se nevzdává: Podělila se o výsledky posledního vyšetření

Půl roku Anna Slováčková bojuje s rakovinou a věří, že to zvládne i podruhé. Léčba…

2 hodinami ago