Categories: Dnes

Ministr Blatný avizoval nestandardní kroky v případě komunitního šíření britské mutace koronaviru: předpokládá, že vláda znovu bude žádat o prodloužení nouzového stavu

Ministr zdravotnictví Jan Blatný prohlásil, že v případě šíření britské mutace koronaviru a selhání nyní nastaveného systému, přijdou na řadu nestandardní řešení. Nyní se ale zpřísňovat nemusí, jelikož se tato mutace nešíří komunitně. Informuje o tom CNN Prima NEWS.

Jan Blatný / Zdroj: youtube.com

Sněmovna sice prodloužila nouzový stav, ale ne na takovou dobu, jak chtěla vláda. Blatný již potvrdil, že kabinet bude o jeho prodloužení žádat znovu. Nyní se ministr chce dohodovat na nové legislativě, která by umožnila zavedení opatření bez nouzového stavu.

Blatný odmítl říct přesná kritéria, dle kterých by se otevřely školy a sjezdovky na horách. Myslí si však, že by se to mohlo stát na přelomu měsíce.

Jan Blatný / Zdroj: youtube.com

Ministr zdůraznil, že upravený protiepidemický systém PES bude myslet i na nemocnice. Blatný nechce, aby se zdravotnický personál věnoval pouze koronavirovým pacientům a pomáhal také ostatním lidem. Také šéf resortu chce, aby si zdravotníci odpočali.

Problémem je však údajně britská mutace, která by dokázala naplnit nemocnice mnohem rychleji než nyní. V tomto případě by se podle Blatného musely zvýšit kapacity.

Jan Blatný / Zdroj: youtube.com

Ministr odmítá myšlenku zavedení šestého stupně v systému PES a v případě zhoršení situace Česko bude muset zasahovat zcela nestandardně, jako ostatní země kolem.

Blatný dodal, že si lidé stále budou moci udělat antigenní test zdarma jednou za pět dní. Ten budou potřebovat u některých aktivit.

Jan Blatný / Zdroj: youtube.com

Šéf resortu je skeptický k návrhu navýšení nemocenské u pacientů s koronavirem, protože to není spravedlivé ohledně ostatních lidí s těžšími onemocněními.

Jan Blatný / Zdroj: youtube.com

V únoru se podle Blatného rezervační systém neotevře pro všechny, protože stejně dostanou termín mnohem později. Vše ale bude záležet od dodávek vakcíny, kterých nyní dostáváme méně, než se plánovalo.

Nakonec ministr odsoudit poslance, kteří během jednání ve Sněmovně vystupovali bez roušky. Považuje to za špatný signál.

PSALI JSME: POSLANCI PODPOŘILI PRODLOUŽENÍ NOUZOVÉHO STAVU DO 14 ÚNORA: PŘEDSEDA VLÁDY ANDREJ BABIŠ VYSVĚTLIL, ŽE VLÁDA CHCE, ABY SE TREND OTOČIL A EPIDEMIE SE ZMENŠILA

PŘIPOMÍNÁME: JAROSLAV FLEGR VYSVĚTLIL, JAK SE MÁ NOSIT RESPIRÁTOR A JAKÉ MÁ VYHODY PŘED ROUŠKOU: VLÁDA CHCE, ABY JE LIDÉ POVINNĚ NOSILI V MHD

Jana Dvořák

Recent Posts

Veronika Žilková už nemohla mlčet: Jaromír Soukup přijel za dcerou s teploměrem

Vztah mezi Agátou Hanychovou a Jaromírem Soukupem je dost napjatý. Influencerka a bývalá modelka na…

55 sekund ago

Charlotte Štiková přiznala vážné problémy: co se jí vlastně stalo a proč tak nyní vypadá

Nedávno mnoho lidí šokovaly „nové“ fotografie Charlotte Štikové. Později se setkala se svou matkou Monikou…

2 hodinami ago

Kamarádka Laufera prozradila, kde mělo proběhnout poslední rozloučení s umělcem: Jeho blízcí si to nepřáli

O víkendu tento svět opustil Josef Laufer. Poslední rozloučení se zpěvákem a hercem se koná…

4 hodinami ago

Agáta Hanychová promluvila o čtvrtém dítěti: Jan Bendig připustil, že by to mohla být dvojčata

Agáta Hanychová a Ornella Koktová ve svém společném podcastu mluví o různých tématech, občas zvou…

7 hodinami ago

Veronika Žilková o obnovení vztahu Korduly a Damiana: „Jsou Romeo a Julie“

Před měsícem vyšlo najevo, že Kordula Stropnická znovu chodí se svým bývalým přítelem Damianem. Její…

9 hodinami ago

Berenika Kohoutová oznámila radostnou novinku: čeká druhé miminko

Berenika Kohoutová na Instagramu se svými fanoušky podělila o změnách v životě a to zajímavým…

9 hodinami ago