Categories: Dnes

Andrej Babiš neví, kolik vakcín a kdy přesně budou dodány tento týden do Česka, za to mohou podle něj výrobci vakcín: chce také odložit aplikaci druhé dávky

Premiér Andrej Babiš předpokládá, že aby co nejvíce lidí dostalo první dávku vakcíny proti koronaviru, bylo by možné odložit o týden aplikace druhé dávky. Prezident lékařské komory Milan Kubek ale řekl, že v takovém případě by druhá dávka nemusela všem stačit. Kromě toho výrobci vakcín jako Pfizer a Moderna uvedli, že zatím nebudou schopni dodat tolik dávek, jak původně plánovali. Ani premiér neví, kolik vakcín Česko tento týden dostane. Informovala o tom CNN Prima News.

Výrobci dvoudávkových vakcín doporučují používat druhou dávku přesně 3 týdny po první. Existuje však možnost odložit na chvíli aplikaci druhé dávky. Milan Kubek s tím souhlasí, ale chtěl upozornit na něco jiného.

Milan Kubek / Zdroj: youtube.com

Nechtěl by, aby vláda k takovému kroku přistoupila, podle něj by se mohl zvýšit chaos. Navíc by v takovém případě mohl vzniknout nedostatek vakcíny pro lidi, kteří budou čekat na druhou dávku.

Vláda plánovala do podzimu očkovat zhruba 7 milionů občanů. Tento plán je ale silně závislý na dodávkách potřebného množství vakcíny a s tím se nyní objevily určité problémy.

Milan Kubek / Zdroj: youtube.com

Ani premiér neví, kolik přesně Česko vakcíny dostane tento týden. Pfizer a Moderna uvedly, že sníží dodávky o zhruba 40 procent, ale kdy přesně a kolik přesně dávek bude do Česka tento týden dodáno, není známo.

Andrej Babiš / Zdroj: youtube.com

Andrej Babiš přitom předpokládá, že ředitelé nemocnic by o případném odkladu aplikace druhé dávky vakcíny mohli rozhodnout sami.

Podle něj je nyní hlavním problémem, že výrobci vakcíny, kteří slíbili dodávky určitého množství vakcín, nyní mění podmínky. Postup při zadávání veřejných zakázek probíhal prostřednictvím EU a nyní si všechny země EU přejí, aby byly podmínky splněny.

Andrej Babiš / Zdroj: youtube.com

„Týdně dostáváme tisíc vakcín, pereme se s nedostatkem,“ řekl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek pro CNN Prima News.

Zahájení registrace na očkování pro všechny občany zatím není logické, protože vakcíny na některých místech zatím nestačí ani pro lidi z rizikových skupin.

Andrej Babiš / Zdroj: youtube.com

Původně se plánovalo, že systém registrace na očkování pro všechny občany odstartuje 1. února, vláda to ale musela odložit. To byl návrh předsedy vlády Andreje Babiše.

Andrej Babiš / Zdroj: youtube.com

„Na základě těch zkušeností, které máme teď s tím rezervačním systémem, je zaregistrováno 154 tisíc důchodců nad 80 let a 44 tisíc dostalo termín, takže ten systém funguje,“ řekl Andrej Babiš.

Kabinet plánuje tento týden změnit strategii očkování.

Psali jsme: Jan Blatný oznámil, co brání vyplácení peněžních bonusů zdravotníkům: Proč Andrej Babiš neurčuje výši plateb

PSALI JSME: HRUŠÍNSKÝ PROMLUVIL O TOM, JAKÝ BYL PRO JEHO DIVADLO NA JEZERCE ROK 2020: PRINCIPÁL TAKÉ ODHALIL INFORMACE O DOTACÍCH

PŘIPOMÍNÁME: PREZIDENT LÉKAŘSKÉ KOMORY KUBEK PROSÍ VLÁDU, ABY S ROZVOLŇOVÁNÍM POČKALA: PODPORUJÍ HO DALŠÍ LÉKAŘI

Jana Dvořák

Recent Posts

Nikol Leitgeb ukázala nový účes: Reakce synů ji však zaskočila a fanoušky pobavila

Herečka, influencerka a filantropka Nikol Leitgeb měla dlouhé blond vlasy, ale brzy přijde léto, takže…

16 hodinami ago

Andrea Sestini Hlaváčková se podělila o nepříjemnou zprávu: „Manželovi Fabrimu diagnostikovali rakovinu“

V únoru se slavná tenistka Andrea Sestini Hlaváčková stala podruhé maminkou, narodila se jí dcera…

17 hodinami ago

Geny se nezapřou: Natálie Jirásková se ukázala v maminčiných šatech

Natálie Jirásková zdědila krásu po své mamince Ivě Kubelkové. Obě dámy vypadají úžasně a dcera…

18 hodinami ago

Eva Pavlová se rozloučila s milovanou kočkou: „Micka odešla s pohlazením v naší blízkosti“

V úterý vyšlo najevo, že známá kočka prezidentského páru zemřela. První dáma Eva Pavlová však…

21 hodinami ago

Jiřina Bohdalová se rozhodla pro radikální změnu: ve 92 letech se zbavila neřesti

Slavná herečka, která 3. května oslaví 93. narozeniny, se rozhodla pro radikální změnu životního stylu.…

22 hodinami ago

Gabriela Lašková prozradila pohlaví třetího dítěte: „Už vás nebudeme napínat“

Letos v červnu oslaví Gabriela Lašková se svým mužem Filipem 8. výročí svatby. Manželé jsou…

22 hodinami ago